Interviews

Coely heeft een inhaalslag in de studio gemaakt

De podiumcarrière van de Belgische rapper Coely schoot zó hard uit de startblokken, dat het voor haar in de opnamestudio amper was bij te houden. Het album Different Waters, dat vorige week vrijdag verscheen, symboliseert de inhaalslag die ze in de afgelopen twee jaar maakte. “Niemand heeft in die periode iets van ons gehoord, maar het was nodig om mij in alle rust te ontwikkelen.”

De tijd van opnemen met de microfoon van haar computer ligt niet eens zo gek ver achter haar. De 23-jarige Coely ontdekte zes jaar geleden in een buurthuis dat ze kon rappen. Ruim een jaar later werd haar single Ain’t Chasing Pavements opgepikt. Voorprogramma’s van onder meer J. Cole en Kanye West volgden. Ze werd in 2013 ook nog eens bekroond tot koningin van het Belgische festivalseizoen vanwege haar vele optredens.

Tot zover de succesverhalen van Coely. Op plaat kwam de goedbedoelde energie te vaak niet over. Ze was nog te jong, haar stem was nog volop in ontwikkeling. Het besef kwam dat ze een inhaalslag moest gaan maken.

De afgelopen twee jaar was ze vooral bezig met oefenen in de studio. De podiumervaring die ze heeft opgedaan is onvergetelijk, maar terugkijkend was de sprong in het diepe enorm. “De energie was er live wel, maar in de studio was ik ondertussen nog aan het zoeken naar mijn stem. De stem van een meisje van zeventien jaar is nog in volle ontwikkeling. Ik ben blijven jammen, blijven oefenen.”

Na verloop van tijd zag ze het resultaat terug in haar opnames. “Je wordt achttien, negentien, twintig jaar en werkt aan een vaste stem. Die heb ik nu. Iedereen vroeg zich af waar Coely was gebleven, maar in stilte hebben we gewoon keihard gewerkt. Ik durf te zeggen dat mijn team en ik onszelf verrast hebben met hoe hoog de lat is gelegd. We hebben een hoger niveau gehaald dan we van tevoren voor ogen hadden.”

De kracht zit hem er volgens haar in dat ze de energie van haar liveperformance nu wél heeft meegenomen naar de studio. “Ik kan me nog goed herinneren hoe we begonnen met serieuzer opnemen. Ik had wel een paar shows gedaan, maar als je achter een mic staat; hoe moet je dat doen? Ik had geen idee. Nu heb ik geleerd beter met mijn stem om te gaan. Als de beat vraagt om rustige vocalen, doe het dan ook rustig. Ik hoef niet altijd mijn stem te verheffen.”

Door haar razendsnelle ontwikkeling heeft ze zich ook als mens ontwikkeld. Ze heeft een diploma als verkoper op zak, maar inmiddels weet ze dat daar haar toekomst niet ligt. Het is muziek of anders tenminste een ander vakgebied waarin ze haar boodschap kwijt kan.

“Ik heb mezelf steeds beter leren kennen”, vertelt ze. “Dat liep gewoon zo, want ik heb heel snel volwassen moeten worden. Je komt in de cyclus van het artiestenbestaan terecht. Daarvoor heb ik ook een stukje van mijn jeugd moeten inleveren, maar ik vind dat niet erg. Ik was muziek aan het maken voor de fun.”

“Ik werk heel graag met mensen. Kan heel goed naar ze luisteren. Als ik nu zou gaan studeren, zou het psychologie zijn. Mensen verder helpen. Ik wil mensen niet veranderen, ik wil ze gelukkig maken. Dat wil ik ook met mijn muziek bereiken. Dat ik een glimlach kan zien als ze een liedje van Coely luisteren.”