Interviews

Jarreau Vandal is vastberaden om iedereen te overtuigen met zijn energie

Jarreau Vandal brengt vandaag zijn mixtape Anthology uit. In november begint hij aan een tour met live-band. Wij spraken de Amsterdamse producer en dj over deze nieuwe stappen in zijn carrière.

“Hebben jullie al een moment in gedachten voor het interview? Ik kan wel even checken wanneer hij precies in Nederland is”, appt de PR-dame ons. “Nu in ieder geval nog wel”, sturen wij terug met onderstaande foto erbij. De witte piano stond al een aantal dagen bij het grofvuil tussen de flats van Heesterveld in Amsterdam Zuid-Oost.

Vandalized, het is de signature-piece van producer, dj, graffitikunstenaar en energiebom Jarreau Vandal. Een paar dagen later spreken we af bij Q-factory in Amsterdam, waar hij op dat moment bezig is met de repetities voor zijn eerste internationale tour met live band.

Weg met het stigma
“De tour staat voor een deel in het teken van mijn mixtape Anthology. Iedereen moet dat project checken. Ik ga het zelf ook flink pushen, want ik ben er heel blij mee. Ik heb lang aan het project gewerkt, ook vaak onbewust, want eigenlijk is het een verzameling van tracks die ik heb gemaakt tot nu toe. Zie het als een gedichtenboek, een boek met meerdere verhalen, vandaar de titel Anthology. Als je een album maakt doe je dat echt met een concept, maar dit heb ik niet echt met voorbedachten rade gemaakt. Deze nummers horen simpelweg bij elkaar. Dat is tof, want het laat m’n veelzijdigheid zien. Het vertegenwoordigd wie ik ben als dj, producer en persoon. Ik luister, draai en maak veel verschillende shit en dat wil ik met dit project ook laten zien!”

Tijdens het gesprek wordt al snel duidelijk dat Vandal ervoor wil zorgen dat dit het visitekaartje is waardoor hij wordt gezien als meer dan een ‘bedroom producer’. Anthology is een mixtape die een volwassener geluid laat horen en niet per se uit beats bestaat. Het zijn echt volwaardig geproduceerde tracks. “Ik wil mezelf differentiëren van alleen maar een SoundCloud beatmaker zijn. Dat is een stigma. Als je vanuit SoundCloud bekend bent geworden, dan wordt je al snel gezien als een beatmaker. Ik kan meer dan alleen maar beats maken, ik ben gewoon een artiest.”

Muzikale opvoeding
Vandal is al ruim tien jaar bezig met muziek. Zijn eerste aanraking met produceren ontstond bij zijn opa. Wanneer de jonge Jarreau op bezoek kwam ging hij altijd ‘klooien’ met het programma Logic, dat zijn opa gebruikte om muziek mee te produceren. In de studio waar zijn opa werkte hadden ze op een dag een licentie voor het programma over en niet veel later had Jarreau dan eindelijk Logic op z’n eigen laptop. Jaren van beat na beat tikken volgde. En na een korte tussenstop op een economische opleiding op het HBO, besloot Vandal om zijn hart te volgen en een muziekopleiding te beginnen.

In de eerste jaren zat hij onder andere bij Jameszoo in de klas, die al tijdens zijn studietijd over de wereld reisde om op te treden met zijn elektronische muziek. “Ik kon me tijdens m’n studie niet goed op beide dingen focussen. M’n aandacht wilde ik het liefst investeren in wat ik het liefste deed. Ik had echt moeite om tijd te steken in die opdrachten. In de studio moest ik dingen doen die ik niet leuk vond, plug-ins maken in programmeerprogramma’s, veel theorie. Toen ben ik na drie jaar gestopt.” Vandal benadrukt echter wel dat hij in de eerste jaren ontzettend veel heeft geleerd en dat het zeker niet voor niks was. Het gaf hem de nodige bagage om de artiest te worden die hij altijd al was.

En toch. Naast de programmalessen van z’n opa en z’n opleiding, was de eerste aanraking met muziek al vele jaren eerder. Zijn ouders waren beiden professioneel danser in het toenmalige Club IT. Halverwege zijn twintiger jaren verruilde de vader van Vandal de club voor de kerk, maar werd er thuis nog wel altijd jazz en house gedraaid. Naast het thuisfront was er ook in de kerkgemeenschap altijd veel muziek. Op jonge leeftijd leerde Vandal daar met een band spelen als drummer.

100% overtuigen
Die ervaringen, het spelen met een band, komen allemaal samen in zijn tour aankomende november. “Ik begin 4 november in Berlijn en eindig op 11 november in de Melkweg in Amsterdam. We gaan alles rijden met een tourbus. Het wordt gestoord. Ik heb geen idee hoe we het gaan doen!”, zegt Vandal met een brede glimlach.

Tijdens zijn liveshows zal Vandal met een vaste band spelen. Hij bedient naast de drumcomputer ook de keys en zal zelf de backingvocals verzorgen. Heel anders dan veel fans gewend zijn van zijn explosieve en spontane dj-sets. “Ik bereid m’n sets wel voor, maar je moet ook altijd kijken hoe het wordt ontvangen. Soms improviseer ik grote delen. Als ik draai speel ik met het publiek. Voor 50% doe ik dit met m’n trackkeuze en de andere 50% is de energie die ik geef, hoe ik los ga achter de decks en hoe ik door de mic praat.”

En daar zit het grote verschil. De mensen die naar de live-concerten komen zijn al bekend met zijn muziek. “Ik hoef ze alleen nog maar voor 100% te overtuigen met mijn energie. Het worden m’n eerste echte liveshows. Ik moet er niet teveel over nadenken en er gewoon voor gaan. Ik hoop echt dat het crazy wordt, ook in vergelijking met andere liveshows!”

Ook na de tour zijn er genoeg plannen. “Na de tour ga ik weer een dj-tour doen in Azië en Australië. In de tussentijd ben ik ook bezig met nieuwe muziek. Wat mensen sowieso kunnen verwachten is een nieuw ‘edit-pack’, iets leuks voor tussendoor. Misschien een paar losse singles en op den duur een album. Dat komt er. Een paar keer ook. Dat heb ik al voor mezelf bepaald. Maar wanneer? Je moet er ready voor zijn, het moet het goede moment zijn. Ik ga het alleen doen als ik voel dat ik een album moet maken. Je hebt iets te vertellen, het verhaal klopt, het concept is daar. Dan doe je het. Je moet je eigen wereld creëren en daar ben ik nu mee bezig!”

Anthology is vandaag uitgebracht en hierboven te beluisteren. Kaarten voor zijn liveshow in de Melkweg koop je hier.