Interviews

Dirtcaps zit dit jaar niet stil

De mannen van Dirtcaps draaien al een tijdje in de betere clubs en op grote festivals. Ook dit jaar staat er weer veel op de planning. Zo zijn er de komende maanden alleen al 50 festivals in het binnen- en buitenland waar ze hun dj-kunsten zullen vertonen. En ook qua produceren zit het trio dit jaar niet stil.

Dirtcaps bestaat uit Max Oude Weernink, Danny Groenenboom en Tim Haakmeester. Max en Danny kenden elkaar al vanaf de middelbare school en begonnen dan ook in die periode met draaien. Tim kwam er vorig jaar bij. “Er miste iets in onze show,” vertellen ze. “Het genre wat wij draaien heeft een bepaalde interactie met het publiek nodig. We hebben het zelf met de mic geprobeerd, maar dat was geen succes. Tim kenden we uit Amsterdam en we zijn vorig jaar de samenwerking aangegaan.”

De naam ‘Dirtcaps’ wordt gebruikt sinds 2008. Daarvoor werd er gedraaid onder andere namen. “Dirtcaps staat letterlijk voor de petten die we vroeger droegen op school. We hadden een pet vaak heel erg lang, waardoor deze er vies uit begon te zien. En daarnaast bekt dit internationaal ook vrij goed.”

De muziek die het trio draait loopt van twerk tot trap en van hardstyle tot dance. Duidelijk is in ieder geval wel dat Dirtcaps niet makkelijk in een hokje geplaatst kan worden. De mannen richten zich namelijk niet op een specifiek genre, maar draaien gewoon wat ze zelf tof vinden. “De meest voorkomende naam voor onze stijl zou ‘eclectisch’ zijn. Bij ons gaat het echter niet van het urban uit, maar meer vanuit de house en electro kant. We draaien voornamelijk de wat hardere sound en kijken per track of het een echt Dirtcaps nummer is.”

Eén van de genres die veel te horen is in de muziek van Dirtcaps is trap, een muziekstijl die qua populariteit steeds meer toeneemt in Nederland. “In het Nederlandse muzieklandschap wordt alles steeds gevarieerder en eclectischer. Trap is daarin een welkome muziekstijl. Alleen de trap die wij maken en draaien is weer anders dan de trap die andere dj’s draaien. We denken dat trap nog zeker niet zijn piek heeft gehad en in onze ogen is het een stroming die lang blijft doorgaan en alleen maar nog breder zal worden. Dit komt ook door het tempo, wat zich uitstekend leent voor menging met andere muziekstijlen zoals hardstyle of house.”

Naast het mengen van muziekstijlen mengt Dirtcaps zich ook graag zelf met andere artiesten. Zo zijn er samenwerkingen geweest met onder andere FeestDJRuud, Guerilla Speakerz en The Partysquad. Met laatstgenoemde is de single How Many DJ’s gemaakt, waarvan onlangs de bovenstaande videoclip verscheen. “We kenden elkaar al een tijdje en speelden al lang met het idee iets samen te doen. Toen The Partysquad met de vocal aan kwamen zetten en vroeg of we daar iets mee konden doen was de samenwerking snel beklonken.” En er staan nog veel meer samenwerkingen op de planning. “We zijn met veel collabs bezig, maar gaan ook veel voor onszelf aan de slag. Dan werken we vaak samen met vocalisten, aangezien we merken dat een goede vocal steeds belangrijker wordt. Qua collabs zijn we bezig met LNY TNZ, Yellow Claw, Jordy Dazz en nog veel meer.”

Met het populairder worden van de muziek van Dirtcaps groeit ook de bekendheid in het buitenland. “We merken aan onze social media dat het buitenland steeds meer aanhaakt en gaan dit jaar ook voor het eerst naar Amerika toe. We zijn altijd van de weg van de lange adem geweest, dus het feit dat nu dit soort dingen gebeuren zijn we heel blij mee. Het is een lang proces geweest, maar we bouwen enorm aan het merk Dirtcaps. Als we straks onze releases eruit hebben zal dat alleen maar een grotere rol gaan spelen in onze carrière.”

Naast de trip naar Amerika staat er nog heel wat meer op de planning. Zo staan de drie deze zomer op veel festivals. “Ook op een paar hele grote. Maar zoals vaker bij dat soort grote festivals moeten we dat nog even stilhouden. Op eigen bodem staan we onder andere op Defqon, Wish Outdoor, Solar en Amsterdam Open Air. Qua releases komt er zo ontzettend veel aan. Wat we al kunnen verklappen is een release op Ultra met The Oddword samen!”